Gräset odlas på sand och sedan gödslar man det ordentligt. Det sägs att stoppar man ner en glasspinne så börjar den att gro.
Konstbevattningen är tillvarataget regnvatten som förvaras i tre stora dammar på området och leds upp till krocketarenan i tjocka rör. Bevattningen är datorstyrd men när det blåser, vilket det alltid gör så räcker inte trycket till att vattna mitten partierna. Bevattningen är ett måste för att gräset skall må bra. Den grässort som används har djupare rötter än de flesta andra golf anläggningar använder.
Skötsel, drift och underhåll sköts av Halmstads Golfarenans personal. De:
ogräs bekämpar
luftar
vältar
gödslar
dressar
bevattning
När det gäller dressningen så öser man ut 20 -30 ton varje år. Sanden är inte vilken sand som helst utan den är special beställd.
Gräset klipptes tidigare av banarbetarna två gånger i veckan. Men det innebar att det var 4 dagar sedan förra klippningen och ibland mer.
Numera är det alltid nyklipp. Robotklipparen rullade 3450 km från drifsättningen i april tills det togs ur drift i början av november. Vi bytte knivar vid fyra tillfällen och det är lite för lite.
Leverantören, Bjäremaskiner påbörjade expriment med ombyggnad av en likadan robotklippare för att den skall kunna klipp ned gräset ytterligare någon eller några mm. Det var en bra investering vi gjorde.
Trots all olika moment och arbete banarbetarna gör så behöver vi medlemmar hjälpas åt med speciell ogräsbekämpning som inte växtgifter rår på såsom groblad och röksvamp. Därför har moraknivar köpt in och det är bara det verktyget vi ska använda då det gör minst skada på gräset. Det bästa är om man typ före varje speltillfälle går över spelplanerna. Det är väldigt lätt bara man vet hur man skall göra och det finns flera som kan lära ut detta.
Sedan brukar vi snygga till runt om med några grästrimmer. Det arbetet underlättar då kloten far iväg utanför spelplanerna att hitta dem.
Bill Gustafsson har tagit på sig rollen att hålla lite extra koll på Krocketarenan och robotklipparen men det är allas vårat gemensamma ansvar att hjälpas åt. Sedan Golfarenans solcellspark togs i drift så har en spontanväg uppstått och många personer går där och en kan inte hålla sig för att spotta ut sin portions snus eller slänga sina hundbajspåsar och annat skräp.
Några andra har fått för sig att det är OK att gå över våra spelplaner och sedan hoppa över stengärdsgården mot bebygelsen. detta är inte tillåtet och det är faktiskt så att allemansrätten ger en inte rätt att gå och korsa odlingsmark och sportanläggning.
Som alla ideella föreningar så det svårt och rättvist med att alla "drar sitt strå till stacken". Tillsammans har vi en hög medelålder inom klubben och visst bär det emot. Andra faktorer är att många bor på annan ort. Frågan om arbetsplikt har varit på tapeten ett tag med styrelsen vill helst inte ta i den frågan Vi får hoppas att det igenyligen inte är ett problem och att det som måste göras görs.
Bågarnas mått och deras fixeringen i marken är oerhört viktigt och därför är hanteringen av bågarna av yttersta vikt.
Bågarna vi har håller mycket hög klass gällande avståndet mellan benen som skall vara parallella och vara 93,66 mm och får inte överskrida 94 mm. Tjockleken på bågbenen och storleken på "morötterna" under ytan hjälper till att bågarna sitter ordentligt fixerade så att inte bågpassagen av kloten påverkas. För att bågarnas mått inte ska förändras och fixeringen i marken så att de sitter ordentligt fast så är hanteringen av bågarna av yttersta vikt.
Fastsättning i marken första gången och följande gånger
När båge blir lös under spelets gång
Borttagningen av bågarna
Underhåll av bågarna och hålen i marken
Hoops drill, special verktyg för själva håltagningen
Gummi klubba modell stor och liten
Hoop Clamp, bågtång som fixerar benen vid fastsättning av bågarna i marken
Något att kontrollmäta avståndet mellan benen före och då sitter på plats
Ev en vinkelhake eller vattenpass
Ett klot
Arkimedes Kran
Hink med sand och ett liten skopa
Efter uppmätnimg av bågens placering så används Hoop Drill för att göra grunden till de hål i marken för bågbenen. Den gör så att hålen blir parallella och risken finns att bågbenen stöter på sten som gör att och benavståndet förändras.
OBS: Att man får vara försiktig då drillen skall tas upp och den kan sitta grymt hårt och ett tips är att slå ned den lite och dra upp den och sedan slå ned den litetill osv. Själva marken kan lyfta lite och bukta uppåt.
I denna fas använder man en Hoop Clamp som håller fast bågen i ett fast grepp och sedan knackar man ned bågen med hjälp av gummiklubbarna. Man får absolut inte slå på mitten av bågens överliggare utan träffytan skall vara rakt över bågbenen och man slår växelvis på de två sidorna..
Man kan slå ned bågen så att morötterna sticker upp så pass mycket så att inte ett klot kan ta i dem vid passagen (typ 15 mm). Detta i förebyggande syfte för återsättande av bågen vid kommande tillfällen. Efterkontrolera med ett klot att det rullar lätt igen bågen.
Det är också viktigt att bågen står lodrätt genom att mäta med vinkelhake eller vattenpass.
Slutligen kontrollera marken kring själva bågen så att den inte buktar upp eller att uppstått skador som kan påverka klotets framfart.
Lägg gärna i lite sand typ någon msk i hålen och slå ned bågen försiktig med den lilla klubban. Kan med handen att det sitter fast fixerat. Kontrollera att bågen sitter lodrätt!
Erfarna spelare känner ofta att bågen är regällt fixerad och skulle den vara lös så ger de tecken till domaren eller motsvarande om detta och därefter kansker det hjälper att slå ned bågen med några slag med lilla guimmiklubban. Här kommer de 15 mm som morötterna sticker upp och då underlättar fastsättning av bågen. I värsta fall får man dra upp bågen och reparera hålen med lite sand. Kontrollera sedan både att bågen är fixerad och står lodrätt.
När bågarna sitter stenhårt när man försöker dra dem rakt upp, så är det många som gärna vill rucka på bågen lite så att den ska lossna. Det förekommer även att man sparkar från sidan på bågen. Så här får man absolut inte göra.
Vi har tagit fram Arkimedes, ett redskap som underlättar uppdragningen mycket och många ryggar sparas! Det är ett yxhandtag som fungerar som en hävstång och den drar bågen rakt upp.
Kontrollera och eventuellt justera bågarnas ben avstånd med ett klot och lär dig hur mycket det skall vara. Kolla om eventuella skador har uppstått och om benen är raka.
Hålen efter bågbenen i marken kontrolleras och justeras om så behövs.
Vid längre speluppehål kan det vara svårt att hitta båghålen och därför kan det vara bra att hålpossitionen markeras av en kapsyl från en PET-flaska. Det är viktigt att den är nedbankad så pass mycket att inte gräsklipparen tar i. Detta kan med fördel även markera hörnorna av spelplan mm.
Avståndet mellan bågbene ska vara 93,66 mm och max 94 mm. Toleransen får högst vara 0,13 mm, med ett medelvärde av 0,07 mm.