Låt säga att två utövare av golfkrocket är ungefär lika bra på det mesta, men att en av dem är duktigare på taktik. Då kommer den spelaren att vinna!
Låt säga att två spelare av golfkrocket är ungefär lika bra på det mesta, men att en av dem är duktigare på taktik. Då kommer den spelaren att vinna.
I detta häfte finns en mängd råd och tips som syftar till att öva upp det strategiska tänkandet. Det rör sig om en översättning av instruktioner som Peter Freer formulerat. Han är verksam som coach i Canberra Croquet Club, i Australien.
Förhoppningsvis kan texten inspirera läsaren till att höja sin spelnivå, samt att utövandet av golfkrocket därmed blir roligare och mer intressant.
spelet handlar bara om att göra poäng – allt annat är manövrering.
om du försöker göra en båge och missar, skänker du initiativet till motståndaren.
om inget annat klot ligger i läge för att göra bågen har du fått en “gratischans" - det kan vara bra att slå löst, så att du hamnar nära bågen vid en eventuell miss,
vid träning bör du lägga på minnet hur pass duktig du är på att göra bågar (eller placera klotet i dem), för det är bra att veta när du gör en riskbedömning.
rensning etcetera är nödvändigt, men bör alltid vara inriktat på att du blir den som får nästa slag mot bågen.
cirka två tredjedelar av dina slag i en match handlar om att hitta en bra position,
öva därefter - alla gillar hoppskott eller att gå igenom bågar från långt håll, men sådana slag är inte självklart poänggivande.
träna på alla slag, men träna särskilt mycket på positionering - (från alla hörn och från Iångsidornas mittpunkter till varje båge, från en båge till en annan, samt korta slag för blockering, och så vidare.
du kan inte göra en båge om inte något av dina klot befinner sig framför den.
vid positionering är det därför bättre att slå för kort, men ändå hamna framför bågen, än att slå för långt och hamna bakom den.
om du inte litar på din förmåga att rensa bort motståndarens klot, nöj dig med att bara ge dig in i ”gröten", för att se vad som händer.
du bör placera ditt inkommande klot så att inte motståndaren kan slå det långt bort, det vill säga: inte ut mot banan, utan mot en nära gräns.
Försök att hitta ”50/50-avståndet” där din motståndare inte kan bestämma sig för om han eller hon ska rensa bort ditt klot eller blockera det. Bedömningen blir olika beroende på vem motståndaren är och ändras ofta under spelets gång.
göm dina klot från motståndarens bakom bågarna, pinnen eller andra klot, som skydd mot att bli träffad.
när du slår bort motståndarkloten, försök placera dem där de inte kan nå dig.
basera ditt spel på dina procentsatser, på vad du sannolikt klarar av och inte (och träna för att förbättra dem). Försök inte med mirakelskott om du inte måste.
när man lyckats placera ett klot framför bågen är det ofta bättre att placera också det andra framför bågen, i stället för att ge sig på svåra rensningar och blockeringar, i syfte att ge det först placerade fri passage.
spela för att vinna matchen, inte bara för att vinna nästa båge.
det är lätt att börja spela motståndarens
spel, men denne är vanligtvis bättre på det än du, så spela utifrån din egen förmåga och dina egna styrkor.
var uppmärksam och anpassa dig efter vad som händer. Om motståndaren har en dålig dag och missar bågar, rensningar och hoppskott - då kan du ta dig större friheter.
när du inte kan göra bågen, men motståndarklotet som ska spelas efter dig kan göra det, försök då att slå bort eller blockera det.
om varken du eller klotet som ska spelas efter dig kan göra bågen, slå då om möjligt bort motståndarens andra klot. Det kommer inte tillbaka omedelbart och ger dig numerärt övertag vid bågen.
var vaksam på om motståndaren försöker distrahera dig och fresta dig till att göra något som inte befrämjar ditt rätta mål.
när man ska passera en båge från motsatt håll kan det ibland vara bäst att göra det med ett hårt slag, i förhoppning om att rensa bort motståndarklotet på andra sidan för om man bara glider igenom med ett löst slag riskerar det att leda till att motståndaren bara hoppar över klotet.
att medvetet placera ett klot bakom bågen görs mot bättre vetande. Men motståndaren tenderar att bortse från ett sådant klot och slår inte gärna bort det, därför kan en sådan placering vara en användbar taktik för att påverka spelet vid en båge, om du inte har ett bättre alternativ.
notera att det finns två farliga risker med att parkera klotet i bågen. Dels om motståndaren befinner sig bakom klotet och kan hoppa över det. Dels om motståndaren befinner sig framför bågen och har möjlighet att slå bort klotet. I det senare fallet måste motståndarens eventuella försök till rensning, vägas mot det faktum att även en lyckad rensning lär leda till att du hamnar framför bågen, vilket denne troligen inte gör.
det är lättare att parkera sitt klot i bågen från en vinkel, än direkt framför.
men klot tenderar ofta att studsa bort från bågbenen då man försöker hamna mellan dem, så det gäller att vara medveten om att man accepterar en risk.
förlita dig inte på hoppskott, eftersom de kan misslyckas - att hoppa bör inte vara ditt första alternativ, så fundera övar andra möjligheter.
men öva på dina hoppskott, för du kommer att behöva dem - kom ihåg att du ibland kan hoppa över ett motståndarklot som blockerar dig, så hopp används inte endast då ett klot ligger i vägen i en båge.
hoppskott är särskilt effektiva vid spel mot jämnt numrerade bågar, eftersom motståndaren kommer att ligga kvar i bågen, utan möjlighet att spela i sidled, över till nästa båge.
använd hoppskott vid jämna bågar endast om du är säker på att dat inte kommer att hjälpa motståndaren igenom och därmed skänka denne möjligheten att slå först mot nästa båge.
Bli inte överraskad av det oväntade
du kan inte lita på att det ska ske, men det är förvånande hur ofta även de bästa spelarna gör bort sig.
ge aldrig upp och bli inte överraskad när du får en oväntad chans - var försiktig och gör sedan det bästa av den otippade möjligheten.
oavsett hur långt bort du lyckas slå iväg din motståndares klot, så ger du ändå denne en möjlighet att göra ett mirakelslag
vid en bra blockering sker inte detta, den tar bort varje chans för motståndaren.
men kom ihåg att en blockering hindrar dig från att rensa bort andra klot, eller för den delen att göra bågen själv.
dessutom kan blockeringen tillåta mot-ståndaren att toucha ditt klot och genom en ricochet upphäva offside och placera sig i en god position vid nästkommande båge.
att försöka göra blockeringar på ojämna och dåliga gräsmattor leder vanligtvis till smärta och hjärtesorg.
öva mycket på att hindra och blockera motståndarklot (förbättra dina odds).
bör inte vara ett förstahandsval - för slaget innebär att det klot man slår fram partnerklotet med lämnas utanför spelet.
omvänt är det ofta värt ett försök med hoppskott vid udda bågar, för om motståndaren ligger i bågen har denne redan förvärvat ”första tjing” på nästa båge, varför effekten av en miss inte blir särskilt förödande. Reflektera även över om ett misslyckat hopp, som hjälper motståndaren igenom, eventuellt kan försvåra för denne att göra ett bra slag mot nästa båge.
om motståndaren har placerat sitt första klot bra framför bågen är det frestande för dig att använda båda dina klot för att försöka slå bort det. En bättre taktik är ”första klotet i position, andra klotet rensar.” Lyckas du ge ditt första klot en god placering sätter du press på motståndaren, även om du senare misslyckas med att rensa bort honom med ditt andra klot.
för om motståndaren försöker göra bågen och missar så flyttas initiativet över till dig. Därför är det ganska vanligt att denne väljer att rensa bort ditt klot, istället för att riskera en misslyckad bågpassage. Och skulle du bli bortslagen får du en ny chans att ta dig tillbaka och placera dig väl framför bågen. Om du istället hade använt båda dina klot till att slå bort motståndarens, men missat. - då hade du hamnat i ett väsentligt sämre läge.
detta gäller särskilt om du har en “triangel“, där det av motståndarens klot som ska spelas efter ditt är ur position. Så satsa på att placera ditt första klot och använd det andra för att rensa. Detta är också att föredra framför att försöka göra bågen från långt håll, om du inte råkar vara helt säker på att lyckas.
ibland tvingas du till detta val, då det klot du först ska slå på är blockerat eller befinner sig i ett läge från vilket det är svårt att hitta en bra placering, men tänk dig för och var försiktig.
att främja partnerklotet kan dock vara extremt effektivt om dina klot är så nära varandra att du är övertygad om att kunna göra något bra för båda och vara mycket exakt.
nybörjare vill ofta slå igenom sitt partnerklot när det ligger i en udda båge. Detta ger förstås poäng, men det är osannolikt att klotet kommer tillräckligt nära nästa båga.
bättre är att vänta och göra bågen med partnerklotet senare, för då ökar sannolikheten för att det ska nå en god position.
undantaget är om motståndaren ligger iläge för att rensa (eller hoppa över) det klot du vill placera mellan bågarna och du inte kan hindra honom från att göra det.
detta bör inte heller vara ett förstahandsval - det kan se lätt ut men alltför ofta fastnar man mot någon av bågfötterna, eller går bara igenom halvvägs - vilket leder till en tempoförlust, för det hindrar dig från att ta poäng i nästa spelomgång.
eller också blir genomgången sådan att du tar dig igenom, men utan att du lyckas blockera motståndarklotet på andra sidan.
det finns dock tillfällen när motståndaren ligger oåtkomlig med sitt klot på andra sidan, färdig att göra bågen, och då har du inte något annat alternativ än att försöka blockera det genom att gå igenom från ”fel” håll.
när man ska passera en båge från motsatt håll kan det ibland vara bäst att göra det med ett hårt slag, i förhoppning om att rensa bort motståndarklotet på andra sidan för om man bara glider igenom med ett löst slag riskerar det att leda till att motståndaren bara hoppar över klotet.
att medvetet placera ett klot bakom bågen görs mot bättre vetande. Men motståndaren tenderar att bortse från ett sådant klot och slår inte gärna bort det, därför kan en sådan placering vara en användbar taktik för att påverka spelet vid en båge, om du inte har ett bättre alternativ.
slaget är särskilt användbart för att avskräcka motståndaren från att planera upplägg inför nästa båge, till exempel om denne positionerar sig för ett främjande slag från båge 12 till 13.
också användbart för att hindra motståndaren från att parkera sitt klot i en båge, vilket är av särskild betydelse om den är ojämn, för det minskar dennes chanser att slå sig vidare mot nästkommande, jämnt numrerade båge. Men kalkylera också för att motståndaren kan tänkas hoppa över ditt klot.
det är oftast bättre att vara en yard bakom bågen än nära inpå - i ”dödszonen”, för då minskar motståndarens möjlighet att söka skydd bakom bågfötterna.
om ditt partnerklot är långt borta och motståndaren befinner sig nära bågen, men utan att kunna göra den - placera dig dà ett par meter på rätt sida om bågen, men ut mot linjen.
detta ger dig inte chansen att vinna någon omedelbar poäng, men däremot möjlighet att rensa bort motståndaren om denne söker sig mot bågen och du vinner tid för att fà ditt andra klot tillbaka i spel.
om motståndarens båda klot ligger i goda defensiva positioner vid en båge, men utan möjlighet att gå igenom den, akta dig för att placera dina klot sa att det blir möjligt att slå bort dem. Troligen skulle det minska dina chanser mycket, särskilt om motståndaren lyckas med ett stoppskott samtidigt som denne rensar bort dig.
om det är möjligt ska du försöka uppnå mer än en sak i varje speltur. Om du till exempel gör en rensning, se då till att göra det i form av ett stoppslag så att du stannar kvar framför bågen. I bästa fall kan du toucha det av motståndarens klot som du vill rensa, på ett sådant sätt att ditt eget klot går igenom bågen. Ett annat alternativ är att blockera det andra klotet man spelar, i syfte att förhindra motståndaren från att rensa bort det.
omvänt ska du försöka ge motståndaren mer än en sak att göra. Om denne inte är framför bågen och du placerar ett av dina egna klot i en god position för genomgång, då skapar du osäkerhet: ska motståndaren rensa bort dig eller blockera?
hur pass effektiv denna taktik är beror på motståndarnas skicklighet, samt dennes dagsform. Men ditt mål är att skapa osäkerhet och ambivalens. Motståndarens kroppsspråk är ofta avslöjande, om tvekan råder kommer det vanligtvis inte att leda till något bra.
med in-off menas att medvetet slå sitt eget klot så att det touchar ett motståndarklot på sidan (kallas också ricochet), så att det egna klotet går genom bågen (eller rensar bort även det andra motståndarklotet).
ett riktigt bra slag om klotet gör bågen, men om du missar hamnar ditt klot vanligtvis bakom bågen, och motståndaren tar initiativet.
om du är tillräckligt nära, gör ett försök - det skapar lite spänning!
öva på in-off (förbättra dina odds!) och prova dem i träningsmatcher, där resultatet är av mindre betydelse.
att avsiktligt slå på sitt klot så att det träffar ett andra som sedan träffar ett tredje (eller till och med det fjärde?).
detta borde vara lätt - men om inte kloten ligger mycket nära varandra är det svårt att hitta rätt vinklar. Tempot är också en avgörande faktor - kloten tappar fart när de träffar varandra.
”bombningar" av detta slag är riskfyllda, men ibland återstår inget annat val än att försöka och utfallet kan ju bli riktigt bra.
när du blockeras från att rensa ett klot kan hoppskott vara ett alternativ.
när du väl lärt dig att göra hoppskott är hopprensningar förvånansvärt enkla.
så öva på att hoppa över klot och träffa klot som ligger bakom dem.
ibland finns det något att vinna på att försöka ta sig till nästa båge.
offside upphävs genom att ens eget klot vidrör något av motståndarens klot.
man glider iväg till önskad position vid nästa båge genom att toucha något av dennes klot, innan den poänggivande bågen har passerats.
att avsiktligt slå sitt partnerklot genom bågen, samtidigt som det klot man slår på glider vidare till nästa båge.
detta är som bekant ett sätt att upphäva offside, för slaget man gör skar i det moment när en båge görs.
taktiken är särskilt användbar då det handlar om att gå igenom en jämnt numrerad båge, eftersom det annars skulle varit omöjligt att komma först till nästa båge (en ojämnt numrerad).
men uppgiften kräver att kloten är placerade i lämpligt läge. Dessutom kommer inte en alert motståndare att tillåta det hela att hända, under förutsättning att denne inte har båda sina klot ur position och du är i full kontroll vid bågen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
I golfkrocket är spelskicklighet en viktig sak, liksom regelkunnande. Det som fäller utslaget i matcher är ändå den taktiska förmågan, särskilt om spelarna i övrigt är jämbördiga.
Strategiskt tänkande utvecklas efterhand, genom erfarenheter på banan. Några genvägar finns egentligen inte, men det går att lära mycket av andra utövares kunnande. En särskild betydelse för de spelare som formulerat sig i skrift.
Till dem hör Peter Freer, aktiv i Canberra Croquet Club, i Australien. Detta häfte innehåller en fri översättning av hans Golf Croquet Tactics (2022).
Det rör sig om löst och ledigt formade tankar, presenterade i punktform.
Gå fram till klotet och titta närmare på läget.
Placera ditt första klot framför bågen för genomgång och rensa bort motståndarens klot med det andra.
Du bör alltid tänka fem slag i förväg och två bågar framåt.
Om du är blockerad, försök att överföra blockeringen till motståndaren.
Om ditt första klot ligger i ett bra läge, riskera inte att förstöra detta genom ditt andra klot.
När det är möjligt bör ett rensningslag slås från en position mellan det klot man ämnar att träffa och närmaste hörn.
Om du kan rensa bort klotet före dig i spelturen, utan att skänka bort bågen bör du få en betydande taktisk fördel.
Om du måste lämna ett av dina klot där det kan rensas bort, placera det alltid på motsatt sida i förhållande till den direkta linjen mot bågen
Det första klotet som närmar sig en båge bör, när det är möjligt, försöka hamna i en position från vilken det kan dominera området framför bågen.
En båge som är numrerad med en udda siffra är, potentiellt, mer värdefull än dem som numrerad med jämna tal.
När du möter en spelare som är väsentligt bättre än dig själv bör du ta större risker och exempelvis försöka göra bågar så fort möjlighet ges.
Ett klot som befinner sig på linjen kan inte rensas.
Stephen Custance-Baker
Every Shot is Tacöcal(2020}
Strategiska råd i punktform