Golf Croquet: Detta är den vanligaste formen av croquet som spelas över hela världen. I Golf Croquet försöker spelarna att slutföra en förutbestämd kurs genom att slå sina klot genom en serie bågar.
Association Croquet: Association Croquet är en annan vanlig form av croquet som spelas enligt strikta regler och procedurer. Det innebär att varje spelare försöker passera sina klot genom en serie av sex bågar. Association Croquet är mer komplex och taktiskt än Golf Croquet.
Ricochet Croquet: I Ricochet Croquet, efter att ett klot har träffat ett hinder, får den hoppa tillbaka och träffa andra klot. Detta ger en extra dimension till spelet och kräver noggrann planering och skicklighet för att göra framsteg på banan.
One-Ball Croquet: En enkelvariant där varje spelare endast har ett klot och målet är att göra alla bågar.
Garden Croquet: En mer avslappnad och lekfull variant som oftast spelas i trädgårdar eller parker, där reglerna kan vara mer flexibla och informella.
Speed Croquet: En snabbare variant där spelarna har begränsad tid för att slutföra banan, vilket kräver snabbhet och skicklighet.
Piraten: Ett spel där man stjäl motspelarnas vunna poäng.
Geocroquet: är en krocketform där man spelar en match på flera geografiska platser samtidigt och tävlar mot varandra. Det möjliggör tävlan mot andra krocket klubbar utan att behöva resa, vilket skapar nya kontakter och främjar besök hos utländska klubbar. Detta kan öka själva tävlandet.
Croquet Boule: det är att man spelar Boule med krocketklubbor och -klot. Lillen är från Boule. Reglerna är i stort som Boule. Väldigt bra i övningssyfte då man dels övar att krocka andra klot på längre avstång samt att man övar sin längdkänsla.
Klubben har en bok med olika spelformer som kan lånas.
Regler för Ricochet:
· Spelordningen är samma som färgerna på mitt-pinnen.
· Spelet kan spel av 2, 3, 4 eller 5 st. spelare. Om det bara är två spelare så spelar man med två klot var.
· Om det bara är 2 eller 3 spelare skulle kastas en eller två "neutrala" klot in på banan innan de startar, så att de kommer att finnas fler alternativ för Roquering och kan sätta upp nära en neutral boll om de vill.
· Målet med spelet är att varje sida ska tävla för att med sina båda sina klot uppnå 12 poäng ”hoop points ” genom bågpassager och en ”peg point” genom att träffa mitt-pinnen, före det andra sidan. Totalt är det 26 poäng som bägge sidorna har att tävla om
· Man spelar 6 bågar och sedan träff på mitt-pinnen. Spelet slutar när någon "pegs out" alltså träffar mitt-pinnen om han inte har två klot, då kan det förblir i spel och kan användas för att hjälpa sitt partnerklot.
· Man får en extra poäng när man träffar mitt-pinnen med ett ”Rover” klot efter att gjort 12:te bågen.
· Spelet börjar genom att spela ett klotet från vilken position som helst på ”baulk-linjen”.
· Man får ett extra slag om man gör en båge (Bågpassage) och två extra slag om man träffar ett annat klot (Roquering)
· Extra slag kan inte ackumuleras.
· Om ett klot slås utanför spelplan återläggs det på yardlinjen.
· Det är tillåtet att göra en båge även om klotet gör en roquering i samma slag.
· Det är inte tillåtet med dubbelslag eller att klotet ”kläms” mot bågen i slaget.
· ”Fösa” klotet är inte tillåtet.
· Om man missar sitt klot i slaget räknas det som ett slag.
· Oavsiktlig kontakt med ett klot är inte ett fel ... Ojdå, försök tillbaka klotet.
· Bägge partner kloten måste passera varje båge och sedan, Mitt-pinnen ..
Ricochet är en utveckling från på Golf Croquet och Aussie Croquet, med Regler så nära som möjligt till Association Croquet men med ett stort undantag – Croquering slaget spelas inte. Detta gör det möjligt för en annan typ av spelare att delta i en krocketsport utan ha kunskaper i Association Croquet taktikspel. Det kan förstås och spelas av nykomlingar nästan omedelbart och kan användas antingen som ett effektivt sätt att introducera spelare till Association Croquet, eller som ett konkurrenskraftigt spel i sig själv.
(Mycket lämplig för inomhusspel)
• Man börjar med att bestämma målet för vinst, antingen poäng eller maxtid. Exempelvis, ”vi spelar försten till 25 eller vem som har mest poäng efter 45 minuter”.
• Sedan bestäms vilka variationer av regler enligt nedan.
• Man kan vara upp till 8 individuella spelare.
• Starta var som helst vid yardlinjen 1 klubblängd in från sidlinjerna (gäller inte inomhus), enligt mittpinnens spelordning.
• Man kan gå genom vilken båge som helst och oavsett från vilket håll. Det ger 1 poäng. Man får inget extra slag vid bågpassage. Efter bågpassage får man ingen poäng om man går genom samma båge igen förrän man gått igenom en annan valfri båge.
• När du krockar någon annans klot (Roquet) så tar man den dennes poäng och man får 1 extra slag.
• Annat exempel, Om blå träffade röd och röd sedan går igenom bågen, så skulle blå 2 poängen från röd men röd får också 1 poäng för att den gjorde en bågpassage.
• Extra slag kan bara fås en gång för enskild krock för varje medspelare i en speltur. (spelturen är när någon slår sitt slag inkl. eventuella extraslag). Exempelvis om man är 5 som spelar så är max extraslag 4/speltur. Vid samma spelare har sin nästa speltur så har denne möjlighet igen med max 4 extra slag.
• När man uppnått 10 poäng, så är dessa säkrade nästa gång man blir rånad.
• Exempelvis så har Kurt 6 poäng och Eva 7 poäng. Eva krockar Kurt och rånad honom på hans 6 poäng och hon har då 13 poäng. Lena som har 2 poäng krockar sedan Eva och rånar henne på 3 poäng och har då 5 poäng. Ställningen är då efter Lenas slag:
• Kurt har 0 poäng
• Eva har 10 poäng
• Lena har 5 poäng
• Det är inte tillåtet att spela fram och tillbaka genom samma båge flera gånger
• Slår man ut sitt klot över sidlinjen så dra 1 poäng av. Kan inte bli mindre än 0. Detta gäller inte vid inomhusspel
• Mitt-pinnen ger också 1 poäng